HR EN
10. veljače 2020. Plenarne sjednice

Nova metodologija proširenja je korak naprijed

Nova metodologija predstavlja korak naprijed, ali je na zemljama članicama da ispune svoja obećanja, rekao je zastupnik Picula na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

"Nova metodologija predstavljena je samo tri mjeseca nakon sastanka Europskog vijeća gdje je dvjema državama zapadnog Balkana odbijeno da započnu pregovore. To pokazuje kako institucije EU-a mogu reagirati u vrijeme krize. Prioritet demokracije i vladavine prava treba staviti u samo središte procesa proširenja, otvaranjem prvog i zatvaranjem posljednjih poglavlja vezanih za pravosuđe, korupciju i organizirani kriminal kao i poštivanje ljudskih prava i slobode medija.

Slažem se da novi pristup uvodi neke bolje elemente - prije svega to omogućava pregovaračkim zemljama da koriste programe EU prije samog pristupanja, poput: prometne mreže TEN-T ili European Green Deal-a. U osnovi se novi pristup ne razlikuje bitno od postojećeg pregovaračkog okvira, koji je svakim novim proširenjem postajao sve složeniji. Također je dobro da već zemlje koje već pregovaraju mogu same odlučiti žele li ili ne pregovarati u s kladu s novom metodologijom.

Primjerice, Crna Gora pregovara osam godina i samo još jedno poglavlje treba otvoriti. Države članice pozivaju se da sustavno sudjeluju u postupku pristupanja, nego što je to ranije bio slučaj. Zato se nadam da će ovaj dokument uvjeriti skeptične zemlje članice da otvore pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nadajmo se već na sastanku Vijeća u ožujku.

Jasno je da je odluka da se otvaranje pregovora odgodi, dovela u pitanje reformske procese u tim zemljama koji su potrebni godinama. Izravno je uskraćena podrška onima koji ih implementiraju. Nova metodologija nudi održiv model, a na zemljama članicama je da ispune svoja obećanja i na taj način vrate vjerodostojnost u sam proces proširenja", poručio je zastupnik Picula.

Pogledajte njegov govor u videu.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.