HR EN

Plenarne sjednice

24
listopada

EU institucije neće dopustiti blokadu Hrvatske u Schengen

"Očekujem da europske institucije neće dopustiti političku blokadu ulaska Hrvatske u Schengen kada zadovoljimo kriterije. Europska unija mora biti ravnopravna prema svim svojim zemljama članicama i diskriminacije ne smije biti!", poručio je zastupnik Tonino Picula na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.
14
lipnja

Izglasana izvješća o napretku Srbije, Kosova i Makedonije

Na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, Europski parlament većinom glasova usvojio je izvješća o napretku Srbije, Kosova i Makedonije. Tom prilikom u raspravi je sudjelovao i zastupnik Tonino Picula, šef izaslanstva Europskog parlamenta za Kosovo i izvjestitelj u sjeni za Makedoniju.
17
svibnja

Nedopustivo je da EK prognozira umanjen rast RH zbog vlastite Uredbe!

„Postojeći europski sigurnosni mehanizmi pokazali su previše slabosti nakon terorističkih napada prvenstveno zbog toga što nema razmjene informacija između zemalja članica. Bolja suradnja sigurnosnih sustava preduvjet je za veću sigurnost građana. Politička realnost zahtijeva jačanje sigurnosti Unije, ali ova Uredba ne može kompenzirati temeljne slabosti!“, poručio je zastupnik Tonino Picula na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.
17
svibnja

Hrvatskim izvoznicima omogućen tradicionalni tijek trgovine

Europski parlament potvrdio je odluku Odbora za vanjske poslove koji je u travnju izglasao preporuku nacrta odluke Vijeća o protokolu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU-a i BiH kojim se u obzir uzima pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, danas u Strasbourgu.
06
travnja

Političke zajednice mogu upadati u krize, ali je ključno kako iz njih izlaze

„Rasprava o sve ozbiljnijoj krizi u Makedoniji zapravo je potraga za odgovorom na rastuću dilemu kakva politička uređenja želimo u državama na Zapadnom Balkanu. Ovisno o jasnoći naših stajališta i ustrajanju na dosljednom poštivanju demokratskih standarda mi ćemo poslati poruku protagonistima kršenja istih!“, rekao je zastupnik Tonino Picula u raspravi o izvješću o napretku Makedonije u 2016., na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.
05
travnja

Hrvatska je korak bliže Schengenu

Europski parlament izglasao je nacrt odluke o primjeni odredaba koje se odnose na Schengenski informacijski sustav (SIS), što je prvi korak ka ukidanju provjera na unutarnjim granicama EU-a prema Hrvatskoj!
15
ožujka

Domaće proizvode testiramo, a one iz uvoza ne

Europski parlament usvojio je u srijedu u Strasbourgu paket mjera koje će postrožiti i uskladiti propise o kontrolama i inspekcijama u prehrambenom lancu.
14
veljače

Kršenje principa konstitutivnosti i federalizma rizik je za stabilnost BiH

„Principi konstitutivnosti i federalizma vrlo su važni za funkcioniranje tako složene i asimetrične države kakva je BiH. Njihovo daljnje kršenje izložilo bi stabilnost zemlje većim rizicima od bilo kakvih vanjskih pritisaka“, rekao je predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula, tijekom rasprave o Izvješću o napretku BiH za 2016. godinu, u Strasbourgu.
14
veljače

Situacija u istočnoj Ukrajini

Zastupnik Tonino Picula rekao je da su hitni prestanak sukoba i zaštita civila jasan prioritet u kojem EU mora biti aktivan faktor, tijekom rasprave o situaciji u istočnoj Ukrajini, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.