HR EN
11. veljače 2020. Plenarne sjednice

Nijedna zemlja izvan EU ne može uživati ista prava kao članice

Pregovori EU-a i UK-a zasnivaju se na četiri temeljne slobode, a dobrobit i prava građana moraju ostati u fokusu, poručio je zastupnik Picula na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

"Europski parlament mora jasno predstaviti svoje prioritete o budućim odnosima s Ujedinjenim Kraljevstvom. Je li i kakav sporazum je moguće postići do kraja ove godine?

Trebamo jasno naglasiti da nijedna zemlja izvan Unije ne može uživati ista prava kao članice. Pregovori se zasnivaju na četiri temeljne slobode, a dobrobit i prava građana EU u Ujedinjenom Kraljevstvu i obratno moraju ostati u fokusu.

U kontekstu vanjskih poslova i obrane, nadam se da će UK, kao stalna članica Vijeća sigurnosti i NATO-a, nastaviti dijeliti s nama ciljeve i vrijednosti. Isto se odnosi na zajedničke civilno-vojne misije, usklađenost sankcija, sporazum s Iranom, te sporazume o kontroli oružja i ne širenju nuklearnog oružja.

Nadam se da ćemo kao EU i tijekom ovih pregovora zadržati jedinstvo uspješno postignuto u pregovorima o izlasku. Hvala još jednom britanskim kolegama na njihovom radu i doprinosu europskim standardima, koji su našim građanima poboljšali kvalitetu života", poručio je zastupnik Picula u raspravi o pregovorima o novom partnerstvu s Ujedinjenom Kraljevinom Velike Britanije i Sjeverne Irske. 

Pogledajte cijeli govor u videu.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.