HR EN
26. svibnja 2020. Parlamentarne Aktivnosti

Picula o prvoj godini svog trećeg mandata u Europskom parlamentu

Vanjska politika u regiji i energetska tranzicija prioriteti su prve godine mandata zatsupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule

Dragi svi, danas je godina dana od prošlih izbora za Europski parlament, gdje ste me izabrali da u vaše ime zagovaram socijaldemokratske politike i vrijednosti, kao i interese svih građana Republike Hrvatske.

Kao u svom prvom i u drugom mandatu u Europskom parlamentu, najviše sam se posvetio dvjema temama za koje smatram da imaju veliki značaj za Republiku Hrvatsku i sve njezine građane, ali i EU u cjelini. Prva je vanjska politika Europske unije, posebno prema jugoistočnoj Europi, a druga je energetska, ali i općenita tranzicija hrvatskih i europskih otoka.

Imenovan sam koordinatorom za vanjsku politiku grupe Socijalista i demokrata u Europskom parla-mentu, voditeljem radne grupe za zapadni Balkan i izvjestiteljem za proširenje EU na zapadni Balkan. Uz to, obavljam i dužnosti izvjestitelja za Crnu Goru kao kandidatkinju za članstvo i suizvjestitelja za IPA III program pretpristupne pomoći. Tako imam priliku sudjelovati u pristupnim procesima zemalja zapadnog Balkana prema EU.

To je i hrvatski interes, kako ekonomski, jer će nam omogućiti još lakšu trgovinu s tim zemljama, tako i geopolitički. Hrvatska će biti potpuno integrirana u EU tek kad na svim svojim granicama bude imala druge članice EU.

Hrvatskim otocima su zahvaljujući mojim amandmanima na proračun osigurana četiri milijuna eura za projekte energetske tranzicije, ali još važnije, ušli su u Zeleni plan Europske unije, najveći europ-ski gospodarski i okolišni projekt, koji će oblikovati našu budućnost u desetljećima pred nama. Uz to, po prvi puta sam i naša ruralna područja svojim amandmanima uključio u te politike, ali im osigurao i početna sredstva za njihove projekte energetske tranzicije, dva milijuna eura u ovoj godini.

Imenovan sam i izvjestiteljem EP za obveze kohezijske politike prema klimatskim promjenama, što će idućih godina biti jedan od najvažnijih alata nadzora nad time ulaže li se novac poreznih obvezni-ka zaista u energetski i okolišno održive projekte i poslove. Sigurno je kako oporavak EU i Hrvatske nakon pandemije COVID-19 neće biti moguć bez snažne kohezijske politike i energetske tranzicije.

To su i neke od tema na kojima radim kao i predsjednik Međuskupine EP za mora, otoke i priobalna područja koja okuplja 107 članova parlamenta.

Drago mi je da su ovi rezultati prepoznati te sam ove godine nominiran za EU Oskara u kategoriji energetike. Ukratko, iza mene je produktivna prva godina novog mandata. Vjerujem da sam opravdao vaše povjerenje. Radujem se nastavku rada i zaštiti interesa RH i hrvatskih građana u EP.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.