HR EN
8. rujna 2020. Video & audio

Crna Gora pred zadatkom zatvaranja prvih poglavlja

Picula je na N1 komentirao rezultate izbora u Crnoj Gori, sporazum Srbije i Kosova potpisan u SAD-u, ali i izbore u SDP-u

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj EP za Crnu Goru Tonino Picula gostovao je danas na N1 televiziji, gdje je komentirao rezultate izbora u toj zemlji, ali i stanje u SDP-u pred izbore za predsjednika. 

Picula je rekao da su se u tjednu nakon izbora u Crnoj Gori vidjele neke zabrinjavajuće i neke nezabrinjavajuće reakcije na rezultate izbora. U ove druge Picula ubraja "najave koalicije koja je pobijedila da će zadržati proeuropski kurs Crne Gore, da neće dovesti u pitanje niti jedan sporazum što ga je Crna Gora sklopila".

Picula je potvrdio da Milo Đukanović može utjecati na stabilnost formiranja vlade nakon izbora: "Dobro da je predsjednik DPS-a rekao da prihvaća rezuiltate, da ih prihvaća kao volju biračkog tijela."

Iako mala, objasnio je posebnu važnost ove zemlje: "Crna Gora je jedina zemlja kandidatkinja koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, posljednje nedavno. To znači da ima formiranu strukturu komunikacije s Bruxellesom. Veliko poglavlje koje bi se sada trebalo dogoditi je početak zatvaranja tih poglavlja. Crna Gora je važan regionalni igrač na jugoistoku Europe, priznala je Kosovo, u NATO-u je i jedna je od rijetkih zemalja regije koja se u potpunosti slaže s politikom EU-a."

Picula je rekao i to da će i sama Srbija morati voditi računa o vlastitoj odgovornosti za stabilnost Crne Gore, odnosno za eventualne provale velikosrpskih političkih sentimenata, koji su bili prisutni u predizbornoj kampanji.

Govoreći o predstojećim izborima u SDP-u, Picula je istaknuo da se stranka može reformirati ili marginalizirati,  postati nositeljem politika alternative HDZ-u, što ovog trenutka nije u dovoljnoj mjeri. 

Na poveznici pogledajte cijeli video gostovanja. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.