HR EN
10. lipnja 2020. Intervjui

Trebamo ‘glokaliziranu’ ekonomiju

Hrvatski zastupnik u EP-u i odnedavno imenovani stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za odnose sa SAD-om, Tonino Picula, dao je intervju za Lider osvrnuvši se na pitanje lobiranja, ublažavanja posljedica pandemije na gospodarstvo, razbuktale prosvjede, te na kontrolu tržišnog natjecanja i odnose EU-a, Kine i SAD-a.

Budući da posljednjih dana hrvatsku javnost tresu korupcijske afere, posebno slučaj Rimac, djelatnost lobiranja i nepostojanje Zakona o lobiranju u Hrvatskoj ponovno su stavljeni pod svijetlo dana. Picula je pritom objasnio kako je lobiranje u Europskoj uniji djelatnost koja je regulirana i opisana već više od trideset godina, a u procesima izrade prijedloga regulative sudjeluju predstavnici interesnih grupa što je jasno evidentirano i učinjeno javnim postupkom. Pojašnjava i da zastupnici u EP-u glasaju na temelju vrijednosnog, a ne nacionalnog ključa, što je kod hrvatskih građana najčešće pogrešno percipirano.

Obzirom na prijedlog Njemačke da članice EU solidarno snose dugove uzrokovane mjerama protiv pandemije, Picula je izjavio kako su zemlje članice ekonomski međuovisne te da je riječ o najvećem i najmoćnijem svjetskom tržištu, koje, premda robusno, nije neotporno na ovakav tip šoka. Iz tog je razloga paket pomoći Next Generation EU skiciran uz optimističnu pretpostavku da se neće dogoditi snažan drugi val pandemije, a najutjecajnije članice EU Njemačka i Francuska postigle su dogovor te se iščekuje početak pregovora. Picula također smatra da treba podržati zaštitu tržišnog natjecanja, posebice uzimajući u obzir veličinu hrvatskog tržišta te da regulacija mora biti racionalno dozirana. U tom pogledu uloga kohezijske politike ostat će izrazito važna, Picula napominje.

Cijeli je paket pomoći Next Generation EU u dobroj mjeri i zamišljen kako bi se niz domaćih industrija revitalizirao i omogućilo im se pronalaženje novog mjesta u europskoj ekonomskoj arhitekturi, koja treba biti robusna i okrenuta održivom razvoju. Više nego ikada potrebno nam je regionalizirano gospodarstvo kraćih opskrbnih putova. Svjetska trgovina vjerojatno će se sve više temeljiti na komplementarnoj proizvodnji i suradnji. Već je skovan i izraz – glokalizacija, rekao je.

U kontekstu hrvatskih interesa, kad je riječ o dužnosti stalnog izvjestitelja EP-a za odnose sa SAD-om, to su prije svega prioritetna pitanja ukidanja viznog režima i dvostrukog oporezivanja. Pritom, Picula naglašava kako bi Washington trebao više respektirati činjenicu da sedamdeset posto svih investicija u američko gospodarstvo dolazi upravo iz država članica EU.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.