HR EN
5. studenog 2020. Intervjui

Od nove vlade CG očekujemo nastavak reformi

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i stalni izvjestitelj za odnose s Crnom Gorom dao je 3. studenog intervju za crnogorske dnevne novine “Vijesti” osvrnuvši se na proces formiranja nove crnogorske vlasti kao i njenu korelaciju s Europskom unijom

Na novinarsko pitanje o stupnju demokratske zrelosti u toj zemlji i utjecaj Europske unije, Picula je kazao: Europska unija i njene institucije se definitivno ne miješaju u proces formiranja nove crnogorske vlasti. Već sam ranije istaknuo da je pohvalna demokratska zrelost koju su pokazali crnogorski građani respektabilnim odazivom na izbore u ovim teškim uvjetima pandemije. Također, pozdravio sam i formiranje novog saziva Skupštine te smatram da treba nastaviti u takvom konstruktivnom i pozitivnom duhu.

Što se tiče dijaloga EU-a i Crne Gore te potrebnih reformi, Picula je objasnio: Izborne reforme su neizostavni dio procesa pregovora i njihova bi implementacija svakako ubrzala put Crne Gore prema EU. Pitanje izborne reforme je jedno od onih pitanja koja moraju biti produkt dogovora političkih aktera, neovisno o tome tko je na vlasti, jer to mora biti adekvatan pristup koji će donijeti pomake na bolje i ojačati crnogorski politički sustav. U tom pogledu pozdravljam najave da će pravosuđe i reforme izbornog zakonodavstva biti prioritet nove vlasti.

Crna Gora je, unatoč nekim nedostacima, do sada odradila golem posao na putu prema članstvu u EU, što je nedavno honorirano i otvaranjem posljednjeg poglavlja u pregovorima. Bilo bi pogrešno ne iskoristiti dosadašnji institucionalni zamah za jačanje političkog sustava. Uz to, izborna reforma je jednostavno neizostavan dio procesa pregovora. Zato pozdravljam i najave mandatara da će pravosuđe i izborna reforma biti prioritet vlasti.

Također, Picula je kazao da će se zalagati za adekvatnu pretpristupnu pomoć crnogorskim građanima, jasno, ukoliko budu poštovani predviđeni uvjeti. Od početka razgovora o IPA III paketu, za koji sam izvjestitelj EP-a u ime svoje političke grupacije Socijalista i demokrata, inzistirao sam na tome da on mora biti veći od IPA II, i gotovo sigurno je da će biti veći od 14,3 milijardi eura. To je posebno važno u smislu omogućavanja zemljama kandidatkinjama da se uključe u neke od postojećih programa Unije, prije svega kako bi građani tih zemalja, pa tako i Crne Gore što prije osjetili izravni utjecaj članstva u EU na kvalitetu života, što je u konačnici najbolji argument u prilog članstvu. Recimo da kroz pomoć građanima dajemo podršku proeuropskim vladama da brže provedu nužne reforme. No, kako su pregovori još u tijeku, nezahvalno je govoriti o tome kako će izgledati uvjeti. Sigurno je da će, u skladu s Europskim zelenim planom i mojim preporukama za proširenje, IPA III imati snažno izraženu komponentu zaštite okoliša, odnosno zelene ekonomije i tranzicije na obnovljive izvore energije.

Na poveznici možete pronaći cjelovit intervju. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.