HR EN
8. ožujka 2023. Odbori / Međuskupina

PICULA U PODGORICI ZA IZBORE 19.3.

Tonino Picula će biti i voditelj izaslanstva EP-a koje će promatrati provedbu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 19. ožujka ove godine

Sedmočlana misija Europskog parlamenta u Crnu Goru stiže u četvrtak 16. ožujka. U Podgorici će održati sastanke s Uredom za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju OSCE/ODIHR, stalnom predstavnicom Europske unije u Crnoj Gori Ioannom Popom, kao i s veleposlanicima zemalja članica Europske unije akreditiranim u Crnoj Gori, te drugih međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, kao što je misija Vijeća Europe.

“Izbori koji se za nešto više od dva tjedna održavaju u Crnoj Gori zasigurno će biti obilježeni polarizacijom koja već više od dvije godine paralizira politički život najnaprednije zemlje kandidatkinje za članstvo u EU. Na nama je kao misiji da pratimo legalnost provedbe izbora, kao i okolnosti njihove provedbe”, najavio je Picula.

S predstavnicima lokalnih i međunarodnih organizacija Picula i članovi misije održat će i sastanak na teme izbornog zakonodavstva i praćenja provedbe izbornog procesa, s kojima će analizirati i kampanje kandidata, kao i medijsko praćenje izbora. Također, susrest će se s kandidatima za predsjednika ili predsjednicu Crne Gore. Na sami dan izbora, promatrat će provedbu izbora u Podgorici.

S kolegicama i kolegama iz Vijeća Europe i OSCE/ODIHR, u ponedjeljak poslije provedbe izbora održat će sastanak s preliminarnom analizom rezultata, a nakon toga i zajedničku konferenciju za medije na kojoj će dati ocjenu provedbe izbora.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.