HR EN
23. rujna 2023. Odbori / Međuskupina

Govor na klubu zastupnika S&D

Govor povodom incidenta na hrvatsko-bosanskoj granici 2021.

Dopustite mi da pridonesem ovoj raspravi i da unesem neke dodatne elemente u ovu raspravu. Kako doznajemo, naši talijanski kolege iz S&D-a prošli su vikend boravili u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini s namjerom podizanja svijesti o nehumanim uvjetima koje tisuće migranata doživljavaju u BiH i potrebi europske solidarnosti. No, nažalost, glavni fokus bio je incident koji se dogodio u Bojnoj šumi.

Bojna šuma nije legalan granični prijelaz, naprotiv, do sada su je koristili uglavnom krijumčari ljudi, zbog čega tamo patrolira policija. Samo jučer su tamo zbog toga uhitili 11 osoba, lani ukupno 700.

Talijanski kolege najavili su posjet i zamolili da posjete centar za migrante i tražitelje azila Porin u Zagrebu i tom je zahtjevu hrvatsko ministarstvo udovoljeno.

Naši su kolege također tražili odlazak u Bojnsku šumu, no hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova to je odbilo na temelju činjenice da to nije legalan granični prijelaz i da je okružena minskim poljima iz Domovinskog rata 90-ih, pa je to i sigurnosni problem.

Umjesto toga, ponudili su se pratiti izaslanstvo kako bi procijenili situaciju na jednom od službenih graničnih prijelaza. To je navodno priopćeno veleposlaniku Italije u Hrvatskoj.

Talijanski kolege su ipak otišli i na 300 m od granice bila je traka od policije da ne idu dalje. Prema hrvatskim i bosanskohercegovačkim zakonima, 300 m od granice je zaštićeno granično područje kojem nije dopušten pristup javnosti, osim ako se radi o službenom prolazu; - Kolege su u pratnji novinara prošli tu kolonu i odlučili ići dalje gdje ih je zaustavilo sedam hrvatskih graničnih policajaca koji su bili naoružani samo zato što po zakonu moraju. Nije bilo potrebe za intervencijom, nije korištena nikakva sila, oni su neko vrijeme pregovarali i rekli da je ići dalje u čistom kršenju hrvatskog zakona.

Grupa je zatim otišla preko drugog službenog graničnog prijelaza u Bosnu kako bi posjetila logore - Paralelno, bosanskohercegovačka policija jučer je objavila priopćenje da je talijanski novinar s boravišnom dozvolom u BiH uhvaćen kako prati neregistrirane afganistanske migrante na istu ilegalnu graničnu točku u šumi Bojna s bosanske strane, u isto vrijeme dok su tamo bile naše talijanske kolege. Tvrde da je čak rekla da je u kontaktu s njima i da želi da uživo vide situaciju. I bosanskohercegovačka policija je dodala sumnje da se radi o planiranom incidentu i očitom pokušaju kršenja i bosanskohercegovačkih zakona.

Ali ono što je važnije, dopustite mi da vas podsjetim da nedostatak solidarnosti, nedostatak dogovora o reformi sadašnjeg nefunkcionalnog sustava i nedostatak političke volje da se primi više migranata nakon 2015. ostavlja tisuće njih na našim vanjskim granicama u nehumanim uvjetima, pokušavajući bilo kakve (često ilegalni) način ulaska u EU. Ako danas treba govoriti o incidentu, bolje reći skandalu koji traje, to je prije svega nepostojanje pakta o migracijama i nepostojanje zajedničke politike azila u EU.

Također ostavlja države članice na vanjskim granicama EU-a da plaćaju političku cijenu za to. Podsjetit ću vas, odnosno obavijestiti, da je Hrvatska kao država članica od svojih europskih susjeda odvojena postavljenom bodljikavom žicom. Pritom se Hrvatska nije ogradila bodljikavom žicom od svojih zapadnobalkanskih susjeda. Tema migracija, unatoč najdužoj vanjskoj granici EU-a, nikada nije dominirala javnim raspravama niti oblikovala politički narativ u Hrvatskoj.

Zbog toga nemamo ekstremne antimigracijske političke stranke kao mnoge druge države članice. Hrvatska je prihvatila i poštuje preraspodjelu kvota te podržava reformu paketa azila i migracija. Samo prošle godine Hrvatska je odobrila 2000 zahtjeva za azil. Da, to je također istina, bilo je mnogo izvješća o pushbackovima, ali uvijek smo pozivali na puno poštivanje ljudskih prava i podržavali neovisne službene istrage. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.