HR EN
28. ožujka 2024. Parlamentarne Aktivnosti

Mandat 2019 – 2024: Najutjecajniji hrvatski zastupnik u EP

Mandat obilježen nesigurnostima i krizama kako za Hrvatsku, tako i za EU te cijeli svijet bio je izazovan na svim poljima života. Zajedništvo i solidarnost u ovom su se periodu još jednom pokazali kao najbolji odgovor na sve nedaće koje su pred nama.

Odgovor na sve izazove nalazi se u sposobnosti da “tražimo nemoguće”, da realiziramo ono što je snaga ljevice - viziju bolje budućnosti nasuprot defetizmu i cinizmu - Tonino Picula

Svoj protekli mandat Picula je posvetio temama vanjske politike i sigurnosti, obrane i zaštite okoliša, jer su upravo ti prioriteti, kao nikada ranije, postali međusobno povezani. Kroz devet izvješća na kojima je bio glavni autor i izvjestitelj želio je dati svoj doprinos smanjenju te velike neizvjesnosti kako u EU, tako i Hrvatskoj. Tako se usmjerio na teme odnosa sa SAD-om, kao ključnim europskim partnerom, temu smanjivanja posljedica klimatskih promjena i temu proširenja EU. Taj fokus na zakonodavne aktivnosti i probleme koji muče sve članice EU omogućio mu je da postane najutjecajniji hrvatski zastupnik u EP čak dva puta u ovom mandatu (2020. i 2023.), kao i drugi najutjecajniji u polju vanjske politike! Prema ukupnom angažmanu i aktivnosti, Picula je 28. od 705 zastupnika EP.

Najutjecajniji europarlamentarac na području vanjske politike u 2024. godini

U proteklom mandatu podnio je 2.351 amandman, održao 173 plenarna izlaganja i imao 108 institucionalnih prijedloga. Picula je u proteklih pet godina najviše pridonio u sferi vanjske politike, sigurnosti i obrane kroz autorstvo čak devet izvješća izravno vezanih uz navedene teme. Kontinuirano se bori i zalaže za stratešku autonomiju EU te njezin samostalni i put u globalnim odnosima, kao vodećeg mirotvorca i zagovornika globalnog mira.

Osim toga, u proteklom je mandatu imao nekoliko istaknutih i važnih funkcija:
- Član Odbora za vanjske poslove (AFET)
- Član izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (DSEE)
- Član Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Euronesta (DEPA)
- Predsjednik radne skupine za Zapadni Balkan i suizvjestitelj EP-a za Plan rasta za Zapadni Balkan
- Član Odbora za regionalni razvoj (REGI)
- Predsjednik Međuskupine za Mora, rijeke, otoke i priobalna područja (SEARICA)

Aktivno je kao zamjenski član sudjelovao i u Odboru za ekonomska i monetarna pitanja (ECON) te Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI). Bio je i zamjenski član delegacije za odnose EU-Srbija (D-RS) te delegacije za odnose sa SAD-om (D-US).

*Sve njegove aktivnosti i ukupnu ocjenu europarlamentarnog rada možete vidjeti OVDJE

 

 

Rezolucija o ruskoj agresiji na Ukrajinu 

Kao koordinator S&D-a za područje vanjske politike Tonino Picula imao je ključnu ulogu u kreiranju Rezolucije o ruskoj agresiji na Ukrajinu. U svojstvu glavnog pregovarača, Picula je imao odlučujući utjecaj na Rezoluciju kojom je jasno osuđena invazija na Ukrajinu te podržan njezin otpor agresoru. Podršku je Picula pokazao i u praksi posjetivši Mariupolj i Zaporižje neposredno pred rusku invaziju te Kijev dva puta tijekom ratnih zbivanja. Rezolucija je potaknula na diplomatske napore za zaustavljanje agresije, pružanje hitne humanitarne pomoći Ukrajini i jačanje njenih obrambenih kapaciteta. Picula je bio aktivno uključen u promicanje europske obrambene suradnje i podrške Ukrajini, što je dovelo do konkretnih prijedloga za jačanje europskih obrambenih sposobnosti.

Piculin rad na Rezoluciji o ruskoj agresiji na Ukrajinu naglašava potrebu za odlučnim odgovorom Europske unije na vanjske izazove, što je doprinijelo jačanju pozicije Ukrajine te promicanju temeljnih vrijednosti na kojim Europska unija počiva – demokracije, pravde i poštivanja međunarodnog prava.

 

 

Proširenje EU na Zapadni Balkan i očuvanje stabilnosti u regiji

Kao predsjednik Radne skupine za Zapadni Balkan u EP, autor Izvješća o novoj strategiji proširenja Europske unije, kao izvjestitelj za Crnu Goru, te suizvjestitelj EP-a za Plan rasta za Zapadni Balkan u vrijednosti 6 milijardi eura, ključno doprinosi europskim integracijama zapadnobalkanske regije, s posebnim fokusom na Crnu Goru. U ovom mandatu je kao glavni izvjestitelj bio autor tri izvješća o napretku Crne Gore prema EU članstvu.

Picula je imao centralnu ulogu u upravljanju Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA III) čija vrijednost iznosi 14,2 milijarde eura za razdoblje 2021.-2027., namijenjenog podršci zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama, uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Tursku. Fokus IPA III je na ključnim reformama u vladavini prava, ekonomskim transformacijama i usklađivanju s europskim standardima, s ciljem jačanja demokracije, socioekonomskog razvoja i regionalne suradnje.

 

 

Zaštita izvornog hrvatskog proizvoda Prošek

Odgovarajući ciljanom informativnom kampanjom na zahtjeve Italije da se zabrani korištenje naziva "Prošek", Picula je dokazao da se talijanski prosecco i hrvatski prošek ni po čemu ne mogu uspoređivati. U ozračju donošenja nove uredbe Europske unije o oznakama izvornosti, u Hrvatskoj i Bruxellesu organizirano je nekoliko akcija koje su postigle svoj cilj: zaštititi male tradicijske proizvođače autohtonih proizvoda od velikih koji pokušavaju zlouporabiti svoj dominantni položaj na tržištu.

Da su hrvatsko desertno, tamno i sirupasto vino Prošek te talijanski apertivni, svijetli i pjenušavi Prosecco dva različita vina jasno je svima. Pokazala je to i slijepa degustacija na zagrebačkom Cvjetnom trgu koje je organizirao zastupnik Picula u okviru ustrajne i argumentirane kampanje za zaštitu vina koje ima dugu i duboku tradiciju u Dalmaciji. Zahvaljujući zastupniku Piculi, boca Prošeka se našla na stolu povjerenika EK za poljoprivredu g. Wojciechowskog kojem je u više navrata pisao i susreo se braneći hrvatske argumente.

Proizvodi s oznakom izvornosti postižu i do dva i pol puta veću cijenu na tržištu. Hrvatska je u 11 godina članstva u EU zaštitila 47 prehrambenih proizvoda, 18 vinskih regija te 6 žestica, čime se svrstala među top 10 EU članica. U postupku zaštite, proizvođačima su na raspolaganju i dva priručnika o zaštiti koju je izdao Ured zastupnika Picule koji se aktivno uključivao i u obranu osporavanih hrvatskih zaštita poput istarskog Terana i Slavonskog kulena, kao i kod aktualnog Prošeka.

 

 

Održivost i energetska tranzicija otoka

Put od slijepe točke institucija do predvodnika energetske tranzicije, europski otoci su ostvarili uz snažnu podršku Međuskupine za otoke Europskog parlamenta (SEARICA), kojom od 2019. predsjeda Picula. Zastupnik je osigurao 4 milijuna EUR za Tajništvo za otoke koje je do danas podržalo energetsku tranziciju na 115 europskih otoka. Među njima se našlo i 11 prijava iz Hrvatske, koje su obuhvatile preko 25 hrvatskih otoka.

Posebne okolnosti života na otocima se moraju održavati u pristupu njihovom razvoju – poziv je to koji je Picula uputio još 2016. Statistika pokazuje da EU otoci zaostaju za usporedivim kopnenim zajednicama. Zato je Picula s finskim Åbo Akademi sveučilištem započeo razvoj nove metode procjene razvoja otoka – Habitabilnost, koja uvodi nove indekse razvijenosti te mobilizira otočane i njihova iskustva u izradi planova razvoja.

Potencijali Habitabilnosti su prepoznati u nizu EU članica, a hrvatska verzija je, zahvaljujući Piculi, prvi prijevod priručnika ove nove metode. Strasbourg je u svojoj povijesti svjedočio koječemu, ali je u srpnju 2022. ipak na kratko suspregnuo dah kada je po njegovim kanalima jedra razvila komiška ljepotica. EU nije samo unija 27 država članica već unija tisuća malih zajednica s dugom i bogatom poviješću ustrajnosti i opstanka. Budući da smo kontinent koji se, više nego bilo koji drugi, oslanja na svoja mora, inspiraciju za održivu budućnost zastupnik Picula je potražio u našem bogatom pomorskom nasljeđu, neraskidivo povezanim s otocima.

Organizirao je jedinstvenu promociju Hrvatske tijekom koje je kroz Strasbourg projedrila komiška Gajeta Falkuša - jedan od najstarijih tipova ribarskog broda na Mediteranu i simbol iznimne hrvatske pomorske baštine. Uz izložbu fotografija Ive Pervana te međunarodni skup o lekcijama prošlosti za održivu budućnost, Falkuša je doplovila do sjedišta Europsko parlamenta te plijenila pažnju mnogobrojnih gosta i prolaznika. Kulturna baština ipak je ljepota koja povezuje sve zemlje Europske unije i čini ih jednakima u njihovoj različitosti.

 

 

 

Inicijative za borbu protiv lažnih vijesti sa studentima i umirovljenicima

“Kidalica lažne vijesti” i “Hodalica kroz lažne vijesti”, inicijative Tonina Picule, usmjereni su na borbu protiv dezinformacija i promicanje medijske pismenosti, među mladima i među umirovljeničkom populacijom. Cilj je bio podići svijest o posljedicama širenja dezinformacija i potaknuti razvoj kritičkog razmišljanja.

Kampanja je dosegnula preko sto tisuća mladih! U sklopu projekta organizirani su informativni događaji i nagradni natječaji, s fokusom na edukaciju mladih u prepoznavanju i provjeri informacija, nagrađujući najuspješnije studijskim posjetom Bruxellesu. “Hodalica kroz lažne vijesti” nastavila je edukativnu misiju, fokusirajući se na stariju populaciju. Kroz predavanja i edukativne filmove, stariji građani educirani su o prepoznavanju lažnih vijesti i dezinformacija, s posebnim naglaskom na digitalno opismenjavanje. U šest umirovljeničkih domova diljem Hrvatske, uključujući Rijeku, Vrgorac, Zadar, Zagreb, Šibenik te Konavle predavanja je popratilo čak 350 seniora. Projekt je uključio i nagradni natječaj “Pošalji nonu ili didu u Bruxelles”, promičući intergeneracijsku suradnju. Karikature Nika Titanika dodale su humoristični element kampanji, čineći edukaciju pristupačnijom.

 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.