HR EN
7. svibnja 2021. Video & audio

Picula za JL Briefing: Autori non-papera love u mutnom

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj EP-a za odnose s Crnom Gorom, Tonino Picula, gostovao je u emisiji Briefing Jutarnjeg lista 6. svibnja kako bi razjasnio situaciju s cijepljenjem u EU i potencijalnu ulogu kineskih i ruskih cjepiva, zatim o mjerama ograničenja Europske unije kao i nesporazum nastao oko autorstva non-papera o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu

Na temu covid krize, Picula je u Briefingu objasnio: „U Europi je sada više cijepljenih nego zaraženih. Cjepiva ima u daleko većim količinama nego prije i možemo s optimizmom kazati da će do konca lipnja ili tijekom srpnja velika većina onih koji žele putovati moći dobiti tzv. covid putovnicu. Onaj koji je ima neće moći biti izložen dodatnim mjerama ograničenja, odnosno neće morati ići u karantenu ili se testirati. Europski parlament inzistira da testiranje bude besplatno. Rok važenja tzv. covid putovnica će biti godinu dana jer se očekuje da će u tom razdoblju pandemija biti stavljena pod kontrolu“.

Također, kazao je kako se protivi nazivu covid putovnice stoga što smatra da bi se na taj način diskriminiralo ljude koji još nisu došli na red za cijepljenje: “Oni će također moći putovati kao i do sada, ali će se morati testirati i na odredištu će ih dočekati cijeli set mjera. Poznavajući južni dio Europske unije vjerujem da će te mjere do lipnja ili srpnja biti liberalizirane“, zaključio je Picula.

No, ono što je možda u domaćoj javnosti ostalo nezapaženo, Picula se sredinom travnja našao u nekoj vrsti diplomatske zavrzlame vezane za non-paper dokument o promjeni granica na zapadnom Balkanu. Picula je stoga negirajući netočne navode čvrsto objasnio kako „taj dokument vrlo jasno indicira podjelu BiH te spajanje Kosova i Albanije. Janez Janša se kao pretpostavljeni autor brzo odrekao svog autorstva, a njemu blizak Mickovski je iskoristio priliku da autorstvo pripiše meni, Zaevu i Fajon. U svom reagiranju sam podsjetio da je Mickovski član stranke čiji je bivši predsjednik Nikola Gruevski osuđen zbog političke korupcije te je, umjesto da u Sjevernoj Makedoniji odsluži kaznu, pobjegao u Mađarsku gdje mu je Viktor Orban dao politički azil.”

Istaknuo je i da je među Orbanovim saveznicima na Balkanu i gospodin Janša koji mu jako nalikuje. “U Mađarskoj na benzinskim stanicama možete kupiti naljepnice koje prikazuju veliku Mađarsku koja zauzima i dio Hrvatske i nekih drugih zemalja. To su provokacije koje zorno svjedoče o kakvoj se politici radi“.

A na pitanje o rezultatima zadnjih anketa koje u Rijeci idu u prilog uspjehu SDP-ova kandidata Marka Filipovića u Rijeci, Picula je konstatirao: „Teško je reći kako će SDP proći u Zagrebu, ali se nadam da će i eventualni relativni neuspjeh biti poticaj da se drugačije organiziramo. Sudbinu političara određuju rezultati na izborima i vlastiti osjećaj odgovornosti za rezultat. Koliko sam shvatio Peđu Grbina, on je kazao da ga ne treba prisiljavati da ode ako procjeni da je teret stranci. To je dobra izjava. Hoće li on imati razloga da odstupi nakon ovih izbora, to tek treba vidjeti“.

Cijeli intervju možete pogledati na poveznici: https://www.jutarnji.hr/video/news/kako-se-picula-nasao-na-udaru-makedonaca-nisam-ja-autor-non-papera-tocno-znam-cija-je-to-laz-15071150Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.