HR EN
22. rujna 2020. Video & audio

Picula o stanju u EU, aferi Janaf i korupciji u RH

Ne trebamo se nadati previše laskavim ocjenama u budućim izvješćima o borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, istaknuo je Picula u Intervjuu tjedna na Radio Sljemenu

Europska unija nije samo zajedničko tržište i monetarna unija, već je prije svega zajednica vrijednosti. To su vrijednosti poput trodiobe vlasti i odvojenosti politike od pravosuđa. Predsjednica Europske komisije Ursula v.d. Leyen tek je posljednja u nizu koja insistira na tome da se isplata sredstava iz europskih fondova poveže uz poštivanje tih vrijednosti. Europski parlament snažno podržava tu inicijativu, no odluku će o tome donijeti Europsko vijeće, u kojem sjede i lideri zemalja koje se upravo i propituje o kvaliteti i neovisnosti njihovog pravosuđa, slobodi medija. To su prije svega Mađarska i Poljska istaknuo je u Intervjuu tjedna na Radio Sljemenu hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Govoreći o neovisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije u Hrvatskoj kao uvjetima za pristup EU sredstvima, Picula je komentirao: „Po svim relevantnim istraživanjima neovisnih agencija, Hrvatska spada među najkorumpiranije članice EU i to treba zabrinjavati. Ne trebamo se nadati previše laskavim ocjenama u budućim izvješćima“. Picula je ocijenio kako će o rezultatima borbe protiv korupcije ovisiti kako će Hrvatska kao država uopće funkcionirati.

Intervju u kojem je komentirao govor Ursule v.d. Leyen o stanju EU, kao i najnoviji slučaj Janaf, te izbore u SDP-u možete poslušati preuzimanjem datoteke niže.

+ 10 -
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.