HR EN
26. siječnja 2022. Video & audio

Picula: Nitko u ime RH ne može odustajati od naših obveza

Dodikovu politiku treba zauzdati, a Hrvatska mora svoje obveze poštivati, ocjenjuje Picula

"Meni se čini da je on doprinio, barem na razini međunarodnog razumijevanja hrvatske pozicije, određenim nesporazumima koje će trebati pojasniti. Hrvatska je članica Europske unije, Hrvatska je članica NATO-a, ona mora voditi i politiku prije svega u skladu s vlastitim interesima, ali poštovati i neke obveze ako se one tako dogovore. U ovom konkretnom slučaju, nema nikakve obveze da Hrvatska pošalje svoje vojnike i svoju opremu direktno u Ukrajinu. Hoćemo li biti pozvani direktno da sudjelujemo na neki način, to je stvar dogovora i pregovora u Hrvatskoj", rekao je danas Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator za vanjsku politiku parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata komentirajući složenu situaciju na granici Rusije i Ukrajine, ali i jučerašnje izjave Zorana Milanovića o sankcijama Miloradu Dodiku.

Na pitanje treba li Hrvatska podržati prijedlog sankcija Miloradu Dodiku te kako komentira Milanovićevu izjavu da "tko glasa za to je izdajnik", Picula odgovara: “Pitanje stabilnosti BiH za Hrvatsku ne može biti sekundarno. Svako ugrožavanje BiH iznutra mora probuditi i reakciju hrvatske politike. Nama ne može biti svejedno što će se događati u idućih šest mjeseci, na koliko je Dodik oročio svoje planove o separaciji iz BiH. Mislim da bi to za Hrvatsku bio izrazito nepovoljan položaj i zato smo mi hrvatski zastupnici upozoravali da takvu politiku treba zaustaviti. Ako treba uvesti sankcije, onda smo i za to”.

Ukrajinska kriza ima takve potencijale da se ona ne može smatrati regionalnom krizom, ona ima opasne globalne implikacije i sigurno da u nepovoljnom razvoju situacije može biti ugrožena i neka članica NATO-a. Hrvatska kao članica sigurno će biti dio politike kojom bi se trebali zaštititi interesi članica NATO-a, kao što bismo i mi s punim pravom očekivali u slučaju ugroze hrvatskog teritorija da nam u obranu stupe i ostale članice NATO-a, ocijenio je.

Više pročitajte na poveznicama niže.

https://hr.n1info.com/video/n1-studio-uzivo/picula-ostro-komentirao-milanovicevu-izjavu-o-ukrajini-2/

https://www.vecernji.hr/vijesti/picula-ostro-o-milanovicevoj-politici-hrvatska-mora-postovati-svoje-obveze-u-nato-savezu-1558249

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/picula-ako-kod-putina-prevlada-ekonomski-interes-rat-se-moze-sprijeciti-milanoviceva-politika-hrvatska-mora-postivati-ugovore-sa-saveznicima-i-tocka-20220126/print

https://direktno.hr/domovina/i-picula-osudio-milanovica-izazvao-nesporazume-koje-ce-trebati-pojasniti-257633/

https://www.danas.rs/svet/region/piculauvesti-sankcije-dodiku-ako-treba/

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.