HR EN
18. svibnja 2017. Odbori / Međuskupina

Kako privući investicije na otoke

Potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja zadužen za otoke, Tonino Picula, otvorio je konferenciju „Investicije EU u otoke“ u Europskom parlamentu u Strasbourgu i okupio predstavnike nekoliko važnih europskih institucija.

„Po prvi put smo na temu budućnosti života na otocima okupili predstavnike Europske komisije, Europskog parlamenta odnosno Međuskupine, relevantnih odbora te predstavnike različitih regionalnih otočnih organizacija. Ova Konferencija je korak dalje prema riješavanju problema otoka koji nisu adekvatno pokriveni kohezijskom politikom. Učinit ćemo sve da kroz proračun EU više ne tretiramo otoke kao do sada – odnosno da GDP ne bude jedini indikator za raspodjelu sredstava“, poručio je zastupnik Picula.

Na konferenciju posvećenu mehanizmima potpore EU-a za ulaganje u otoke, Picula je pozvao i 30-ak članova LAG-ova i udruga za ruralni razvoj od Istre do Dubrovnika, kako bi rješenja i incijative mogli čuti upravo ljudi koji na otocima svakodnevno žive.

Picula je istaknuo da zbog posebnih uvjeta na otocima, i njihov pristup europskim fondovima mora biti posebno reguliran. 100 eura na otoku vrijedi manje od 100 eura na kopnu. „Svaka je zamisliva situacija na otoku uvjetovana njegovom „insularnošću“ i činjenicom da je udaljen od kopna. Želimo da investitori prepoznaju otoke i to je pothvat u kojem otoci moraju imati podršku i europskih i nacionalnih institucija“.

José Manuel Fernandes, izvjestitelj za Junckerov plan, naglasio je da „Junckerov plan ne može zamijeniti kohezijsku politiku – on je zamišljen kao njezin dodatak“. Napomenuo je i da je nedavno odlučeno da će se sredstva iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI-a) moći povlačiti sve do 2025. godine umjesto do 2020. kako je prvotno bilo odlučeno.

Zastupnica Sofia Ribeiro, potpredsjednica Međuskupine zadužena za najudaljenije regije, rekla je da su „otočne zajednice mikrokozmosi koji najbolje pokazuju koliko europski fondovi mogu pridonijeti razvoju jedne zajednice, ali i poslužiti kao odlični primjeri kako europske fondove prilagoditi potrebama različitih regija.“

Niz otoka u EU oslanja se na mali broj ekonomskih aktivnosti i često je izoliran od glavnog središta EU. „Moramo ponuditi neku dodanu vrijednost da bismo privukli investitore, jer se pod istim uvjetima natječemo s regijama koje su u samom središtu Europe. Investitori zato moraju imati dodatnu motivaciju da dođu na naše otoke, a mi im je sami moramo stvoriti“, poručio je Stefano Mallia, izvjestitelj Europskog ekonomskog i socijalnog odbora za otoke.

Kada govorimo o otocima govorimo o budućnosti Europske unije jer na otocima živi oko 21 milijun građana Europske unije!“, zaključio je zastupnik Picula.

Na konferenciji je procijenjeno da Europski fond za strateška ulaganja daje rezultate zbog čega je povlačenje sredstava produljeno za dodatnih 5 godina, međutim postoji svijest da ga treba dodatno prilagoditi kako bi se sredstva ravnopravnije distribuiralo na teritoriju EU-a. S druge strane, važno je priznati i da od strane regija mora postojati veći interes za povlačenjem sredstava iz fondova. BDP na otocima je ispod 80% prosjeka Europske unije, a u nekim dijelovima doseže samo do 45%. Zato je važna fleksibilnost u primjeni svega što kroz kohezijsku politiku možemo dobiti kako bismo privukli izravne investicije, zaključeno je na konferenciji „EU Investments in Islands“, održanoj danas u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Potpredsjednik Međuskupine zadužen za otoke Tonino Picula, najavio je da bi za godinu dana trebali ponoviti ovakvu konferenciju kako bismo napravili pregled stanja: usporedili što se sve dogodilo, što promijenilo i naravno, zato da bi se otoke i dalje zadržalo visoko na listi prioriteta Europske unije.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.