HR EN
7. rujna 2017. Video & audio

Reakcija na slovensku blokadu ulaska RH u OECD

Slovenija ne može podržati članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) jer ne ispunjava uvjete za uključenje - izvjestili su slovenski diplomatski izvori. Novu "blokadu" Hrvatske je za Dnevnik 3 HRT-a komentirao zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

"Ulazak u članstvo OECD-a nije jednostavan - radi se o dužem procesu provjere zemlje kandidata, koliko ona udovoljava različitim parametrima: primjerice od otvorenosti i uređenosti tržišta te financijskoj i pravnoj stabilnosti i zato bi ulazak u OECD signalizirao kako je Hrvatska dostigla važne standard", poručio je zastupnik Picula.

Komentirao je i da je Slovenija svjesna svoje slabe pregovaračke pozicije kada bi se izvukla iz okvira međunarodnih organizacija ili sustava čija je članica postala prije Hrvatske.

"Slovenija sama po sebi nema kapacitet da bilateralno nametne Hrvatskoj svoje interese i stajališta i zato joj jedino preostaje da pritiscima pa i otvorenim ucjenama pokuša u svoju korist riješiti otvorena bilateralna pitanja."

Cijeli video prilog pogledajte na linku.

Izvor: HRT
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.