HR EN
13. rujna 2017. Video & audio

Picula za Studio 4

Zastupnik Tonino Picula komentirao je Junckerov govor o stanju Unije za Studio 4 HRT-a.

"Ovaj Junckerov govor izazvao je najviše pozitivnih reakcija. Nastupio je po općem sudu vrlo otvoreno", izjavio je Tonino Picula (SDP), zastupnik u Europskom parlamentu i bivši ministar vanjskih poslova RH.

Ono što je osobito dočekano s nestrpljenjem je Junckerova vizija budućnosti. Govor mu je bio puno više okrenut onome što će se događati u budućnosti, nego što je reflektirao probleme iz prošlosti. Podijelio je sa zastupnicima i cijelom europskom javnosti i šesti scenarij u kojem pravcu treba ići EU - ozbiljne institucionalne promjene u EU koje će zahvatiti sve sektore koji su dosad bili ili slabo povezani ili izvan fokusa razmatranja kako učiniti EU koherentnijom. Primijetili smo ozbiljan prijedlog da bi u Europi 2025. trebalo objediniti funkciju predsjednika Europskog vijeća i predsjednika Europske komisije.

Osvrćući se na Hrvatsku kao članicu EU-a, podupro je članstvo u schengenskom prostoru. Smatra da je izostanak Rumunjske i Bugarske deficit. To je dobra vijest. No to znači da moramo iskoristiti ovu priliku i zaključiti ne samo tehničke već i političke kriterije koji su potrebni da bi se pristupilo schengenskom prostoru", izjavio je među ostalim Picula.

Cijelo live javljanje iz Strasbourga pogledajte na linku.

Studio 4 - Picula o Junckerovom govoru

Izvor: HRT
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.