HR EN
5. rujna 2017. Video & audio

Picula za N1 o odnosima u regiji

Zastupnik u Europskom parlamentu govorio je o odnosima Hrvatske i Slovenije, odnosima sa Srbijom, Pelješkom mostu i ulozi BiH te drugim aktualnostima u regiji, u live javljanju za N1 studio.

Spor sa Slovenijom oko arbitraže. Slovenija ustraje u politici da se mora odluka arbitražnog suda provesti. Cerar je rekao da u tome ima potporu EK. Kako naći rješenje iz ove slijepe ulice?

"Bilo je za očekivati da će svi sudionici u tom postupku nakon presude suda ostati na svojim pozicijama. Riječ je o Europskoj komisiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Bilo bi važno da stvari ne eskaliraju i ne utječu na kvalitetu odnosa. Nadam se da će vlasti u Zagrebu voditi računa o jasnoj činjenici. Ako presuda nema za nas nikakve pravne konzekvence, to ne znači da nema politčkih i zato će pritisak na Zagreb rasti i to ne samo iz Ljubljane."

Kako vidite poziciju EK koja je na strani Slovenije?

Nema tu iznenađenja jer cijeli rad arbitražnog suda je iniciran politčkim posredovanjem Komisije i ona ne može odustati od rada suda, a tako i njegove presude. No, čini mi se da pritisak EK prema Zagrebu neće bit one snage kako bi htjela Ljubljana. Trebalo bi naći načina da se odnosi s Ljubljanom povedu u drugom pravcu - dijalog ne treba prekidati. Ne zaboravimo da je Hrvatska jedina članica EU ograđena bodljikavom žicom prema europskom susjedu. Treba kanale razgovora ostaviti otvorenima."

Cijelo javljanje zastupnika Picule gledajte na linku.

Izvor: N1 televizija
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.