HR EN
10. rujna 2017. Video & audio

Mađarska blokada- dodatan pritisak Zagrebu da smekša stajališta oko MOL-a

Ni Mađarska nakon Slovenije neće podržati zahtjev Hrvatke za članstvo u OECD-u. Budimpešta se pozvala na odnos Hrvatske prema MOL-u i njegovu šefu uprave Zsoltu Hernadiju. Situaciju je za Media servis komentirao zastupnik Picula.

Zastupnik Tonino Picula još jednom je istaknuo kako je "Hrvatska jedina članica EU koja je od svog europskog susjedstva ograđena bodljikavom žicom".

"Mislim da je ova zadnja blokada Mađarske samo jedan oblik dodatnog pritiska na Zagreb kako bi smekšao stajališta oko poslovanja Mol-a", rekao je Picula. "Diplomacija, predvođena sukreatorima vanjske politike, odreda iskusnim diplomatima, treba ostaviti otvorene kanale komunikacije i prema BiH", kaže Picula, koji sprečavanje gradnje Pelješkog mosta tumači unutarnjom konfuzijom i nefunkcioniranjem Daytonske BiH.

"To samo govori da hrvatska vanjska politika sama ne smije nemati kozistentnost i koherentnost jer ovoga trenutka imamo vrlo kompleksnu situaciju na gotovo svim granicama i podjelu odgovornosti u vanjskoj politici. Meni se više čini da je riječ o vrsti nekomunikacije između sukreatora vanjske politike i neutvrđivanja zajedničkih polazišta. Ako toga nema, onda ni diplomacija koja mora izvesti radove na terenu ne može biti jednako uspješna", rekao je Picula.

Cijeli prilog poslušajte na linku.

Izvor: Media servis
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.