HR EN
4. rujna 2017. Internet & tisak

Picula o položaju Hrvatske u EU

Nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj 24. rujna, Francuska će izaći s deset konkretnih prijedloga o reformi Europske unije nakon Brexita. Javlja se mogućnost da Hrvatska u toj priči bude "izgurana" na margine EU jer Hrvatska nema euro i još nije dio Schengena. Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula komentira za Jutarnji list.

"Za Hrvatsku je ovo osobito dramatičan moment jer se otvara pitanje hoće li scenarij Europe više brzina pogodovati članicama koje su ionako odmaknule naprijed i ne stvara li se ovako neka vrsta EU unutar EU, te hoće li onda ovima koji ostaju izvan biti još teže ih sustići? Hrvatska se nalazi u žrvnju, na nama se prelama razlika između sjevera i juga, istoka i zapada. Ekonomski, ukotvljeni smo na jugu, kao najslabije razvijena članica uz Bugarsku, a politički se nalazimo usred podjele istok-zapad, koja je potencirana 2015. kad zemlje Višegradske skupine počinju preispitivati vrijednosti na kojima počiva EU, ne iskazujući solidarnost prema azilantima i ekonomskim migrantima. Razlike su očito cijelo vrijeme bile tu, samo prikrivene", komentirao je zastupnik Tonino Picula za Jutarnji list.

Cijeli članak čitajte na linku.

Izvor: Jutarnji list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.